تسبیح سندلوس
سندلوس در اصل نوعی رزین مصنوعی بوده و مرغوبترین نوع سندلوس مربوط به کشور آلمان میباشد. قبلا سندلوس های با کیفیت بالا از کشور آلمان به شکل شمش به ایران وارد می شدند، که بعد از شکل دهی به صورت تسبیح با رنگ ها و سایزهای مختلف وارد بازار می شوند. سندلوس معمولا شفاف بوده و بعضی وقت ها همانند کهربا بوده و تشخیص اصل بودن سندلوس کار بس دشواری بوده و از عهده مراکز گوهرشناسی معتبر و یا کارشناسان معتمد برمی آید. برای مشاهده و خرید انواع سنگ های قیمتی روی لینک کلیک نمایید.
همان طور که اشاره شد سندلوس سنگ نیست و نوعی رزین مصنوعی بوده که با کیفیت ترین نوع سندلوس از آلمان وارد می شود. شایان ذکر است که سندلوس مدت زیادی است که از آلمان وارد نمی شود و به جای آن سندلوس ترکیه به نام سندلوس ترک به بازار عرضه می شود و کیفیت آن با کیفیت سندلوس آلمانی تفاوت زیادی دارد.برای مشاهده قیمت و خرید انواع طلا روی لینک کلیک نمایید.
از خواص فیزیکی سندلوس می توان به قابلیت تراش خوردن بالا، زیبایی فوق العاده، تحمل حرارت بالا اشاره نمود.که معمولا گاها برای تشخیص با فندک قسمتی از سندلوس را حرارت میدهند که ان قسمت به رنگ قرمز در می اید ولی این کار به زیبایی تسبیح صدمه وارد می کند. برای مشاهده و مشاوره برای قیمت و خرید انواع سرویس طلا روی لینک کلیک نمایید.
تسبیح از دانه های ریز و درشت و از جنس های مختلف و رنگارنگ تشکیل شده و عضو جدانشدنی جانمازهای خانه ها، مساجد و زیارتگاه ها هستند. استفاده از تسبیح از دیرباز در فرهنگ ما وجود داشته است و افراد گوناگونی با اهدافی متفاوت از آن استفاده می کرده اند. امروزه هم استفاده از تسبیح در میان بسیاری از افراد و به خصوص جوانان رواج دارد تسبیحها را میتوان به دو قسمت تقسیمبندی کرد: به لحاظ تعداد دانهها و جنس دانهها.
- - تسبیح اصلی
تسبیح اصلی همان تسبیح سیوسه دانه معروف است که برای ذکر تسبیحات حضرت زهرا (س) در دست میگیریم.
- - تسبیح معمولی
این تسبیح ۹۹ دانه دارد؛ یعنی سه تا دسته ی ۳۳ تایی و دو عدسک که آنها را از هم جدا میکنند. این تسبیح بیشتر در منازل و مساجد به چشم می خورد
- - تسبیح هزارتایی
این تسبیح را دانههای زیادش معروف کرده است. مخصوص کسانی است که به ذکر علاقه زیادی دارند یا نذر هزارتایی اذکار میکنند. از لحاظ جنس نیز تسبیح به شکل های مختلفی دربازار یافت می شود، تسبیح عقیق، کهربا، سندلوس و ... .
* سندلوس چیست؟
سندلوس صمغ نوعی درخت، زرد و شفاف و بسیار شبیه کهرباست ولی بوی مطبوعی ندارد. قدیمی ترین نوع سندلوس مربوط به کشور آلمان است، امروزه سندلوس های با کیفیت بالا از کشور آلمان به شکل شمش به مشهد و نجف وارد می شوند، که بعد از شکل دهی بصورت تسبیح با رنگ ها و سایزهای مختلف وارد بازار می شوند. سندلوس معمولا شفاف است و بعضی وقت ها همانند کهربا بوده و تشخیص اصل بودن سندلوس کار بس دشواری است و از عهده مراکز گوهرشناسی معتبر و یا کارشناسان معتمد برمی آید.
سندلوس بر دو نوع است:اگر یک نوع آن را بر روی آتش بگیرید، نرم و رقیق می شود و نوع دوم را اگر بر روی آتش بگیرید، به هم می آید و جمع می شود. از این میان، نوع اول بسیار بهتر از نوع دوم است.
تاریخچه سنگ سندلوس
درباره تاریخچه سنگ سندلوس باید به یک شیمیدان اهل عرب به نام فتورن اشاره کرد که برای اولین بار مهرههایی از کهربای طبیعی و همچنین رزینهای طبیعی ساخت، که نامش را فاتوران گذاشت. طی گذشت سالها استفاده از رزینهای طبیعی کاهش یافت و جایش را رزینهای مصنوعی گرفت و اسم فتوران هم به سندلوس تغییر نام داد.
انواع سندلوس از لحاظ فیزیکی
شکل سندلول اصل با نزدیک کردن آتش به آن، تغییری نمی کند. در این شرایط کمی از رنگ سندلوس دچار دگرگونی می شود. سندلوس هایی که با آتش تغییر حالت می دهند از انواع بدل این رزین می باشند. در نوع اول هنگام مواجهه با آتش نرم می شود. اما نوع دیگر آن هنگامی که روی آتش قرار بگیرد خود را جمع می کند.
خواص درمانی سندلوس
از سندلوس در داروها استفاده میشود. اثر فوق العاده ای برای جلوگیری از خونریزی دارد. سرماخوردگی به وسیله آن بر طرف میشود. تاثیر فراوانی برای درمان خونریزی بینی و بند آوردن خونریزی در جراحت ها دارد. بهترین درمان برای اسهال خونی و همچنین خون بالا آوردن است. از آن برای استحکام لثه نیز استفاده میشود و داروی خوبی برای درد دندان است.
اگر قسمت هایی از بدن دچار آماس و تورم باشند سندلوس را داغ کرده بر روی موضع مورد نظر بگذارند، سپس آن را ببندند این کار میتواند برای بهبود ورم بسیار مفید باشد. از راه هایی که برای تشخیص نوع اصل آن از بدل میتوان اشاره کرد عبارتند از:
از نگین سندلوس نوعی بوی تند متصاعد می شود، این بوی مخصوص می تواند یکی از از راه های تشخیص اصل از بدل این رزین باشد. این بو را زمانی استشمام می کنید که نگین سندلوس خود را آنقدر بمالید تا گرم شود. بعد از گرم شدن بوی آن بر می خیزد.این بو برای آن دسته افرادی که در خصوص سنگ های زینتی و رزین ها مهارت دارند کاملا شناخته شده است. این بو را در شمش های قدیمی می توان به وضوح بیشتری احساس کرد.
نگین سندلوس اصل، اگر با حرارت مواجه شود مقاومت زیادی از خود نشان نمی دهد. این رزین را نمی توان با سوزن داغ و یا آتش سوراخ کرد.
از دیگر روش های تشخیص نوع اصل نگین سندلوس از بدل آن، می توان به درخشش و زیبایی فوق العاده این رزین اشاره کرد. این درخشش می تواند کمک زیادی برای تشخیص اصالت آن بکند.
* خواص و فواید سندلوس:
به خاطر ویژگی های درمانی آن از سندلوس در داروها استفاده می کنند. سندلوس اثر فوق العاده ای برای درمان خونریزی بینی و بند آوردن خونریزی جراحتها دارد. همچنین بهترین دارو برای اسهال خونی و خون بالا آوردن است. سرماخوردگی به وسیله سندلوس برطرف می شود،
لثه را محکم می کند و داروی خوبی برای دندان درد است. سندلوس را اگر داغ کنید و بر روی موضع ورم کرده بدن بگذارید و ببندید، بسیار مفید است. از خونریزى معده جلوگیرى مى کند. دشمن کرم کدو است . اگر آن را با سکنجبین بخوریم از چاق شدنمان جلوگیرى مى کند . سرمه ی سندلوس با عسل تراخم را مداوا مى کند. ضد شب کورى است، براى درمان خفقان ، تنگ نفس و بواسیر مزمن تجویز می شود.
در زبان فارسى و عربى به سندروس مشهور است. ولى عوام اشتباها آن را نوعی کهربا مى دانند. در صورتى که سندروس صمغ نوعى سرو کوهى است که در مراکش و اطراف اقیانوس اطلس فراوان یافت می شود. گیاه سندلوس در اسپانیا هم مى روید ولى صمغ نمى دهد علاوه بر مصرف دارویى و صنعتى با صمغ آن، دانه هاى تسبیح ، گردن بند و سایر قطعات زینتى مى سازند. صمغ آن در روغن محلول است ، مخصوصا اگر آن را بجوشانند. سابقا آن را در روغن بزرگ حل کرده و روغنى به نام روغن کمان مى ساختند که از آن براى چرب کردن کمانها استفاده مى شد و هنوز هم براى کمان حلاجى مصرف مى شود.
در هند صمغ را در روغن کنجد حل کرده و در نقاشى به کار مى برند و بر پارچه حریر مى مالند و با آن موم جامع مى سازند. داروسازان سنتى ایران با آن روغنى مى ساختند به نام دهن – الصوانى که نسخه آن در قرابادین نوشته شده است . صمغ آن خشک ، شکننده شفاف به رنگ زرد لیمویى است و شبیه مصطکى است. بو و طعم آن رزینى است و داراى یک درصد اسانس است.
درخت سندلوس در بلوچستان ، اطراف تخت سلیمان مى روید. این درخت پنجاه متر طول و یک متر و نیم قطر دارد و بیش از پانصد سال عمر مى کند و در زبان محلى به آن ناشتار مى گویند. با ایجاد شکافى در تنه درخت صمغى از آن خارج مى شود که در صنعت داروسازى با آن مشمع مى سازند و چون در اثر گرما روان مى شود آن را مخلوط با موم مى نمایند. صمغ درخت معطر و نیمه روان است ، ولى پس از خارج شدن از درخت به سرعت منجمد مى شود و بوى قوى و مخصوص پیدا مى کند.
* اولین سندلوس ساخته شده با ساختار طبیعی
چیزی که در حال حاضر به نام سندلوس شناخته می شود، در طی سالیان طولانی اسامی متفاوت و تجاری مختلفی داشته است ذکر شده است فاتوران نام ماده ای ترکیبی طبیعی کهربا و زرین های طبیعی دیگر است که اولین بار توسط شیمی دان عرب به نام فتورن طی قرون 17 و 19 در خاورمیانه ساخته شده و به ویژه به عنوان مهره هایی برای مسلمانان کاربرد فراوانی دارد.
*راههای تشخیص سندلوس
از راه هایی که برای تشخیص نوع اصل آن از بدل میتوان اشاره کرد عبارتند از:
از سندلوس نوعی بوی تند متصاعد می شود، این بوی مخصوص می تواند یکی از از راه های تشخیص اصل از بدل این رزین باشد. این بو را زمانی استشمام می کنید که سندلوس خود را آنقدر بمالید تا گرم شود. بعد از گرم شدن بوی آن بر می خیزد.
- این بو برای آن دسته افرادی که در خصوص سنگ های زینتی و رزین ها مهارت دارند کاملا شناخته شده است. این بو را در شمش های قدیمی نقره و طلا می توان به وضوح بیشتری احساس کرد.
- سندلوس اصل، اگر با حرارت مواجه شود مقاومت زیادی از خود نشان نمی دهد. این رزین را نمی توان با سوزن داغ و یا آتش سوراخ کرد.
- از دیگر روش های تشخیص نوع اصل سندلوس از بدل آن، می توان به درخشش و زیبایی فوق العاده این رزین اشاره کرد. این درخشش می تواند کمک زیادی برای تشخیص اصالت آن بکند.
* اختراع پلاستیک های زیبا و جایگزین سندلوس های ساخته شده از مواد طبیعی
در سال 1900 میلادی ورود ماده های ساختگی از رزین مصنوعی کم کم جای خود را به نوع طبیعی دادند. نوع های اولیه رزین های پلاستیکی عبارت اند از:
- - سلولوئید( ( celluloid نوعی پلاستیک طبیعی از پیروکسین و کافور که در سال های قبل 1900 بوده است.
- - بِیک لایت( (Bakelite نوعی پلاستيك ساخته شده از فرمالدئيد و فنول و مقاوم در برابر حرارت و فشار.
- - کتالین( (Catalin مشابه رزین بِیک لایت ولی ظاهری و رنگهایی جذاب تر.
بِیک لایت (Bakelite) توسط دکتر لئو و تیم شیمیدان خود در سال 1989 اختراع شد. ولی این مواد نسبت به رزین های سلولوئیدی مقاوم تر، ارزان تر، گرماسخت (در مقابل گرما سخت میشوند) و قابل قالب گیری بوده و همچنین کاملا مشابه رزین های طبیعی قبل از خود بودند. نوع شفاف جواهری بِیک لایت نیز وجود دارد و برای کلکسیون دارها ارزش بالایی دارد. نوع سلولوئیدی قبل از بِیک لایت وجود داشته که هم خطرناک و هم قابل اشتعال است.
خاصیت های سندلوس از نظر فیزیکی
- دارای قابلیت تراش خوردن هستند
- زیبایی فوق العاده ای دارند
- حرارت بالا را تحمل میکنند
* تسبیح سندلوس
همانگونه که در بالا اشاره شد از سندلوس در ساخت تسبیح استفاده می شود، سندلوس های مرغوب و قدیمی از آلمان به شکل شمش وارد شهر های زیارتی می شد. بعد از آن که به این شمش ها شکل دادند، آن ها را به صورت تسبیح به رنگ ها و اندازه های مختلف درست کرده وارد بازار می کردند.
اما مدت زیادی است که این امر متوقف شده است. در حال حاضر سندلوس ترک با کیفیتی متفاوت از نوع آلمانی آن، وارد بازار می شود. ترک ها از این مواد در ابتدا برای دستگیره ی کمد و اساس خانه استفاده می کردند، اما خیلی زود فهمیدند که حکاکی روی این مواد زرین آسان و تراش و تبدیل آنها به مهره های تسبیح برای عبادت کنندگان به خصوص مسلمانان بسیار جذاب و سودآور است. در واقع آنها سندولوس های زرینی مصنوعی آلمانی را جایگزین کهربا کردند و این مهره ها را با نام تجاری سندلوس به کشورهای مسلمان به ویژه ایران صادره کرده و می کنند.
تسبیح سندلوس را معمولا برای اینکه در دست بگردانند استفاده می کنند. گرداندن در دست باعث شفاف تر شدن هر چه بیشتر دانه های تسبیح می گردد. رنگ های سندلوس، سبزر، زرد، قرمز و آبی است. در این میان رنگ سبز و آبی از مقبولیت بیشتری نزد مردم برخوردار است. از خواص فیزیکی سندلوس می توان به قابلیت تراش خوردن بالا، زیبایی فوق العاده، تحمل حرارت بالا اشاره نمود.
*تسبیح سندلوس به انواع مختلف تقسیم می شود؛
- سندلوس کهربایی رنگ
یکی از مرغوب ترین و زیباترین انواع سندلوس موجود در بازار است. رنگ زرد کهربایی دارد . سندلوس یک رزین صنعتی است که تولید آن به راه ها و روش های شیمیایی قابل انجام است. شمش های سندلوس قدمت زیادی دارد. این رزین، به کهربا بسیار شباهت دارد و اگر بگوییم یک کپی از کهربا است که با اصل آن مو نمی زند بیراه نگفته ایم. کهربایی با قیمتی بسیار مناسب.
- آبی دو پوسته
این تسبیح بسیار زیباست. رنگ آبی- بنفش دارد. در حالت عادی رنگ آبی نفتی دارد و در مقابل نور به رنگ آبی فوق العاده زیبایی قابل مشاهده است.
* تفاوت تسبیح های سندلوس های قدیمی با تسبیح های پلاستیکی امروزی در چیست؟
در واقع مهره های ساخته شده از جنس بِیک لایت یک ترکیب پلیمری از فنول و فرمالدوئید است که از اولین نمونه های تولید شده پلاستیک بوده و توسط دکتر Leo Baekeland بلژیکی اختراع شده است. هر دو ماده بسیار سمی و خطرناک هستند و علاوه بر هزینه بالای تولید، در چرخه بازیافت پلاستیک هم مشکل آفرین اند. بنابراین اکیدا توصیه میشود که سندلوس های قدیمی از این جنس را درون دهان خود قرار ندهید! به خاطر همین است که امروزه سندلوس ها با فرمول های جدید و غیر خطرناک تولید می شوند.
نقش ترکیه در تولید تسبیح سندلوس
ترکیه اولین وارد کننده رزین بِیک لایت (Bakelite) آلمانی در سالهای 19011 تا 1909 میلادی در خاورمیانه بود که ابتدا از این جنس برای دستگیره اثاث خانه و کمد وارد شد. خیلی زود ترکیه ای ها فهمیدند که حکاکی روی این مواد رزین آسان و تراش و تبدیل آنها به مهره های تسبیح برای عبادت کنندگان بخصوص مسلمانان بسیار جذاب و سود آور است. درواقع آنها سندلوس های رزینی مصنوعی آلمانی را جایگزین کهربا که تا کنون استفاده میشد کردند.
هر استادکار نسخه سری خودش را برای آغشته کردن این نوع مواد با انواع مایعات و روغن ها و حتی حرارت دهی برای تغییر شیمیایی و فیزیکی و تولید مواد محصولاتی جذاب را داشت. در هرصورت آنها این مهره ها را با نام تجاری سندلوس به کشورهای مسلمان از جمله ایران صادر کرده و میکنند.
برای خرید طلا آنلاین به سایت کافه طلا مراجعه کنید.