حساسیت به طلا و روش جلوگیری از آن
طلا و جواهرات عضو جدایی ناپذیری در زندگی هر خانمی هستند که هیچ وقت در هیچ دورهای از زندگی نمیتوان طلا و جواهرات را از آنها جدا کرد. ولی در این میان یک سری طلا و جواهرات هستند که سر ناسازگاری دارند و با ایجاد کردن حساسیت بر روی پوست خانم ها، کامشان را تلخ میکنند. ممکن است برای شما سوال پیش بیایدکه این بدلیجات هستند که موجب بروز حساسیت میشوند نه طلا. ولی باید در پاسخ گفت بعضی طلاها با پوست بدن ناساز هستند و استفاده کردن از آنها باعث ایجاد حساسیتهای پوستی می گردد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که کدام فلزِ حساسیتزا به صورت مشترک هم در بدلیجات و هم در طلا و جواهرات استفاده می گردد؟ پاسخ این سوال چیزی جز فلز نسبتا ارزان و نقرهای رنگ نیکل نیست. البته نباید همهی تقصیرها را گردن نیکل انداخت. عوامل دیگری مانند طلا، سنگهای روی زیورآلات یا تنگ بودن زیورآلاتی مانند دستبند هستند که مطمعنا در بروز حساسیت بیتاثیر نیستند.
علت حساسیت پوستی در زیورآلات
علاوه بر اینکه در بالا اشاره کردیم یکی از عوامل حساسیت وجود نیکل در زیورآلات است عوامل دیگری هم در حساسیت زیورآلات دخیل هستند که در زیر بیان می شود:
-تنگ بودن اندازه زیورآلات
تنگ و کیپ بودن بعضی از زیورآلاتی مانند دستبند ممکن است در آن ناحیه موجب خارش و التهاب شود. زیراکه از آن قسمت پوست که نزدیک با دستبند است، جریان هوا عبور نمیکند. بنابراین روی پوست ایجاد حساسیت میکند. علاوه بر این پیچ گوشواره و قفل زنجیر و دستبند شایعترین نمونه هایی هستند که در ایجاد حساسیت به ویژه ایجاد دراماتیت تماسی، تاثیرگذار هستند. دراماتیت تماسی گونه ای از حساسیت پوستی است که بر اثر برخورد مستقیم پوست با شیء خارجی مانند زیورآلات، ایجاد میگردد و غالبا علائم حساسیت مانند التهاب و خارش روی همان نقطه از پوست که با شیء در تماس بوده است ایجاد می کند و درمان آن روزها و هفتهها طول میکشد.
درصورتی کاملا بهبود می یابد که دیگر از آن طلاجات یا زیورآلات استفاده نکند.محکم بستن دستبند علاوه بر ایجاد کردن حساسیت ممکن است موجب بروز آبسه در زیر پوست گردد که خیلی خطرناک است. این مشکل بیشتر در بین کودکان و نوجوانان شایع است زیراکه در این گروه سنی حتی اگر زیورآلات اذیتشان کند دوست ندارند آن را در بیاورند.
-نیکل
نیکل یک فلز مقاوم، چکشخوار، نسبتا کمیاب، براق با ساختار بلورین و مکعبیشکل است که به رنگ سفید و نقرهای است. این فلز از گروه آهنها است که سخت و قابل انعطاف هست و هادی جریان الکتریسیته استنیکل فلزی است نقرهای رنگ که از آن در ساختن بسیاری از زیورآلات بدلی، طلاهای سفید، سگکها، دکمهها و غیره استفاده میشوند.
نیکل شایعترین آلرژن در دنیا است ولی به خاطر رنگ سفید و قیمت ارزان آن محبوبیت زیادی در بین سازندگان زیورآلات دارد. اگر شخصی به نیکل حساسیت داشته باشد تقریبا بین ۱۲ تا ۴۸ ساعت بعد از استفاده کردن از زیورآلات نیکلدار، حساسیت روی پوست او ایجاد میشود.
-کادمیوم
کادمیوم یکی دیگر از فلزاتی است که در ساختن جواهرات و زیورآلات استفاده می شود. این فلز که برای افزایش یافتن میزان جلا و براق شدن جواهرات استفاده می گردد به میزان زیادی سمی است. کادمیوم به شدت برای طبیعت سمی و برای انسان باعث سرطان می شود. به همین خاطر است که از فلز کادمیوم برای ترکیب کردن با سایر فلزات استفاده می گردد و به صورت خالص مورد استفاده قرار نمیگیرد. البته از این ترکیب به ندرت در طلا استفاده میکنند و بیشتر در بدلیجات کاربرد دارد که از فلزات زیان آوری مانند کادمیوم و سرب استفاده میشود
-طلا
بسیاری از افراد گمان میکنند که طلاها آلرژیزا نیستند و حساسیتی روی پوست ایجاد نمی کنند اما طبق تحقیقات انجام شده باید گفت که طلا تا حدودی میتواند حساسیتزا باشد. طبق آمار اشخاصی که به طلا حساسیت دارند بین ۱ تا ۱۰ درصد در هر کشوری می باشند. حساسیت داشتن به طلا با عیار طلا نسبت عکس دارد بدین معنی که هرچقدر عیار طلا یا درصد خالص بودن طلا بیشتر باشد امکان ایجاد کردن حساسیت کمتر است و این به دلیل مس و نیکل موجود در طلا است.
در طلاهایی با عیار پایین مانند طلاجات ۹ عیار، از مس و نیکل زیادی استفاده شده است بنابراین احتمال بروز حساسیتهای پوستی زیاد است زیراکه مس و نیکل فلزاتی است که به سرعت در مکان مرطوب اکسید میشود و اگر کسی پوست حساسی داشته باشد علاوه بر سیاه شدن پوست خارش و سوزش هم ایجاد میکند.
حساسیت داشتن به طلا
سازندگان برای آنکه رنگ طلا را سفید کنند از فلز نیکل بیشتر از فلز مس استفاده میکنند. در اینجا سوالی پیش می آید که طلای سفید بیشتر حساسیتزا است یا طلای زرد؟
ممکن است ایجاد حساسیت طلای سفید نسبت به طلای زرد زیاد باشد و آن هم به خاطر آلیاژ نیکلدار طلای سفید است زیراکه رنگ طلا به خودی خود زرد است. سازندگان طلا و جواهرات بایستی فلزی را به طلا اضافه کنند تا آن را سفید کنند . برای این کار بهتر است فلز رودیم را به جای نیکل با طلا ترکیب کنند زیراکه رودیم فلزی براق و با کیفیت است ولی به دلیل کمیاب و گران بودن این فلز از نیکل استفاده می کنند. بنابراین اگر شخص پوست حساسی داشته باشد پیشنهاد میشود بیشتر از طلاهای زرد با آبکاری شده طلای ۲۴ عیار استفاده کنند که دارای حساسیت کمتری است.
نشانههای حساسیت پوست به طلا و جواهرات
معمولا پوست به همهی زیورآلات واکنش نشان نمیدهد و در مقابل جنس و عیار زیورآلات عکسالعملی متفاوت دارد. تنها کافی است آن دسته از زیورآلات که نسبت به پوست حساسیتزا است را خریداری و استفاده نکنیم. ولی باید بدانیم علائم حساسیت به زیورآلات چگونه خود را نشان میدهند؟
گِز گِز کردن، خارشهای شدید، قرمز شدن و التهاب، ایجاد جوشهای ریز یا دون دون شدن پوست، خشکی شدید پوست و ترک، ترک شدن پوست و همچنین ایجاد شدن حالتی مثل سوختگی روی پوست از نشانههای یک پوست حساس در مقابل زیورآلات و طلاها است که برای پیشگیری و درمان آن نیاز به مراقبتهای خاصی دارد.
روش هایی برای جلوگیری کردن از ایجاد حساسیت به طلا
1-خشک کردن پوست
شخص پیش از استفادهی زیورآلاتی که به آن حساسیت دارد باید پوست دست خود را کاملا خشک کند چون نبود رطوبت و آلودگی بر روی سطح پوست موجب کاهش تاثیرات آلرژیزا می گردد.
2-استفاده کردن از کرم مرطوب کننده
همان طور که در بالا گفته شد یکی از دلایل ایجاد شدن حساسیت، برخورد مستقیم زیورآلات و طلا با خود پوست است. استفاده کردن از کرمهای مرطوبکنندهی مرغوب، لایهای نازک میان پوست دست و زیورآلات حساسیتزا ایجاد میکند و مانع برخورد مواد آلرژیزا با پوست میگردد. البته باید شخص حواسش باشد که تمام نقاط پوست خود را با کرم مرطوبکننده پوشش دهد تا تاثیر بهتری داشته باشد.
3-آبکاری زیورآلات
زیورآلات با هر جنسی که ساخته می شوند با گذشت زمان، خط و خش و ساییدگیهایی روی آنها ایجاد میشود که همین خط و خشها سبب میشود تا مواد سازندهی زیورآلات و طلاجات مانند نیکل و مس به صورت مستقیم با پوست تماس برقرار کند و سبب ایجاد حساسیتهایی همراه با خارش و سوزش گردد. این کار را می توان با آبکاری کردن طلا و جواهرات به سادگی حل کرد. شخص میتواند زیورآلات بدل خود را با استیل آبکاری کند.
در این صورت دیگر عناصر سازنده آنها مانند نیکل و کادمیوم و سرب استفاده شده در آن روی پوست تاثیری نمی گذارد. همچنین طلاهای با عیار پایین را میتوان با طلای خالص ۲۴ عیار آبکاری کرد تا علاوه بر زرق و برق بیشتر، پوست آسیب کمتری ببیند. همچنین اگر پوست به طلای سفید آلرژی دارد میتوان آن را با فلز رودیم یا پلاتین که حساسیت کمتری نسبت به نیکل دارند، آبکاری کرد. همچنین میتوان آن دسته از زیورآلات بدلی را که به آن حساسیت دارد با طلا آبکاری کرد در این صورت احتمال حساسیت شخص به آن زیورآلات بدلی، به صفر خواهد رسید.
4-لاک ناخن
استفاده کردن از لاک برق ناخن یک راه حل بسیار آسان است. تنها ممکن است مجبور بود هر چند روز آن را تکرار کرد؛ شخص میتواند روی طلاها و زیورآلاتی که به آن حساسیت دارد، لاک برق ناخن بزند. این نوع لاک به خاطر شفاف بودن دیده نمیشود و تنها لایهای نازک بر روی زیورآلات ایجاد میکند تا با پوست تماسی نداشته باشد.
5-جواهرات هایبو آلرژیک
جواهرات هایبو آلرژیک جواهراتی هستند که ضد حساسیت هستند و با مواد با کیفیتی ساخته شدهاند. به همین دلیل مطمعنا قیمت قابل توجهی هم نسبت به سایر زیورآلات و جواهرات دارند. اغلب این نوع زیورآلات را در بین محصولات برند و به نام میتواند مشاهده کرد. اگر روی جعبه یا کاور جواهری عبارت هایبو آلرژیک حک باشد می شود اطمینان حاصل کرد که این محصول دارای حساسیت کمتری نسبت به سایر جواهرات است و کمتر به پوست حساس آسیب میرساند.
مراقبت کردن از زیورآلات
شما می بایست زیورآلات و طلا و جواهرات خود را در زمان انجام کارهای روزمره مانند استحمام، شستن ظروف، ورزش کردن و دیگر کارهایی که ممکن است به طلاها و زیورآلات آسیب برساند دربیاورید زیرا که ممکن است بر اثر برخورد با مواد شیمیایی، مواد اسیدی و عرق بدن به سرعت با پوستتان واکنش نشان دهد و ایجاد حساسیت کند.
همچنین بر اثر ترک خوردگی مواد حساسیتزای سازندهی زیورآلات، با پوست شما تماس پیدا کنند. بنابراین پیشنهاد میکنیم در زمان انجام این کارها یا زیورآلات را از خود دور کنید و یا از دستکشهای استاندارد استفاده کنید تا برای پوستتان مشکلی ایجاد نشود. علاوه بر آن توصیه میشود زمان ورزش کردن که در این هنگام بدن عرق بیشتری میکند، از زیورآلات و طلاهای خود استفاده نکنید زیراکه عرق بدن به خاطر اسیدی بودن سایندهای ملایم برای طلاست که موجب ایجاد حساسیت یا سیاه شدن پوست میگردد.
درمان دارویی حساسیت
استفاده از قرصها و شربتها و انواع پمادهای ضد حساسیت به فلزها یک روش خیلی مناسب برای درمان کردن حساسیتهای ایجاد شده روی پوست است به شرط اینکه سرخود از آنها استفاده نکرده و قبل از استفاده با دکتر داروساز یا متخصص پوست مشورت کنید تا مشکل بیشتر برای پوست ایجاد نشود.
پیشگیری کردن از حساسیت به طلا
در فصل تابستان که پوست بیشتر عرق میكند و نمك موجود در عرق بدن این روند را تشدید میكند بهتر است کمتر از زیور الات استفاده کنید.
-زمان فعالیت بدنی کمتر از طلا استفاده کنید به ویژه در فصل تابستان زمان استفاده زیور الات را کمتر کنید و تنها در مهمانی های مهم از طلا و جواهرات استفاده کنید.
-از زیورالات مرغوب و با کیفیت استفاده کنید .
-هنگام شستو شو و حمام زیور الات خود را دربیاورید
-از طلا و جواهرات تنگ استفاده نکنید .
برطرف کردن مشکل حساسیت به طلا
طلاي زرد و طلاي سفيد به يك اندازه حساسيتزا هستند. فلزاتي كه با طلا تركيب ميشوند موجب آلرژي می شوند. از طرف دیگر هرچه عيار طلا بالاتر باشد، ميزان آلياژهاي تركيبي با آن كمتر می شود و احتمال مبتلا شدن به آلرژي خود به خود كم ميشود. طلا با عيارهاي 17، 18 و 24 در بازار به فروش ميرسد. بنابراين اگر بتوانيد بيشتر از مقدار معمول هزينه كنيد و طلاي با عيار 24 خریداری کنید دست كم ميزان آلرژي را به حداقل ميرسانيد.
نکاتی برای استفاده کنندگان از طلا و جواهرات
بهتر است استفاده کردن از وسایل زینتی را تا حد ممکن کمتر کنید و استفاده از آن را محدود به زمان های ویژه و کوتاه کنید و از استفاده مداوم در یک محل پرهیز کنید. استفاده کردن از زیورآلات مرغوب و پرهیز از بدلیجات و وسایل بی کیفیت، در کنار توجه خاص به بهداشت طلا و جواهرات و جدا کردن آن هنگام شستشو و استحمام روزانه و استفاده نکردن از دستبندهای تنگ یا با شکل های نامتعارف می تواند مانع از ایجاد خیلی از عوارض پوستی و بدنی ناخواسته شود.
حساسیت به مواد سازنده طلا و جواهرات بسیار شایع است. با شیوع کمتر، عوارض مربوط به محکم بستن دستبند را هم داریم. در حالت عادی علامت های اولیه مانند گزگز موجب می شود شخص خودش دستبند را باز کند که این کار مانع از تشدید و بروز علامت هایی مثل سلولیت و عفونت می گردد ولی در افرادی که اختلال هوشیاری دارند، در کما هستند، اختلال های ذهنی دارند یا به اختلال های حسی ابتلا هستند ممکن است علامت ها پیشرفته مشاهده شوند.
برای خرید طلا آنلاین به سایت کافه طلا مراجعه کنید.