سرمایهگذاری نقره
سرمایه گذاری روی نقره به عنوان یکی از فلزات گرانبها در زمان رونق اقتصادی یا زمانی که رونق انتظار می رود افزایش می یابد. سرمایه گذاران با خرید نقره به عنوان یک فلز گرانبها سعی می کنند از نوسانات قیمت آن سود ببرند. نقره علاوه بر سرمایه گذاری به طور گسترده در جواهرات، ظروف آشپزخانه و سایر مصارف صنعتی استفاده می شود.
نوسانات نقره با طلا هماهنگ است. بنابراین همواره نوسانات قابل توجهی در بازار مشتقات نقدی و نقره وجود دارد که آن را برای سرمایه گذاری جذاب می کند. سرمایه گذاری در نقره در ایران از طریق بازار جهانی فارکس، بورس ایران (قرارداد آتی نقره) و بازار نقدی امکان پذیر است.
انواع نقره در ایران برای سرمایه گذاری
1- شمش نقره; درجه خلوص شمش نقره 999 (از 1000) است که با خلوص 99.9 درصد نیز نشان داده شده است.
• شمش نقره به دو شکل مستطیل و سکه ای تولید می شود.
• دو نوع شمش تولید داخل و شمش خارجی در بازار وجود دارد.
برندهای Credit Suisse، Engelhard و Johnson Matthey از معروف ترین تولیدکنندگان شمش نقره در جهان هستند.
2- نقره عیار; با ترکیب فلزات دیگر (مس، روی یا نیکل) به نقره، آلیاژی به نام نقره خالص به دست می آید.
درجه خلوص نقره استرلینگ که استاندارد جواهرات است 925 (از 1000) است که 92.5 درصد را نیز نشان می دهد.
• گنجاندن ناخالصی هایی مانند مس باعث افزایش شکل پذیری نقره برای ساخت جواهرات می شود.
میله های نقره واکنش کمتری دارند (در مقایسه با نقره خالص) با اکسیژن و تمایل به سیاه شدن دارند. البته کدر شدن نقره با گذشت زمان قابل ترمیم است.
• بنابراین شمش نقره گزینه مناسب تری برای سرمایه گذاری در نقره است.
3- نقره مذاب; درجه خلوص نقره مذاب متفاوت است اما استاندارد آن 925 است در خرید نقره مذاب به صورت شمش باید به وجود کلاله (عدد درجه بندی) و کد رهگیری روی آن توجه کرد. اگر زیورآلات نقره ذوب شده و به شمش مذاب تبدیل شود، عیار آن 925 خواهد بود، اما اگر گلوله نقره ذوب شود و شمش نقره مذاب با آن تولید شود، عیار آن 999 خواهد بود.
4- توپ نقره ای; نقره به صورت گلوله یا دانه های ریز به نام توپ با خلوص 999 ارائه می شود و بورس کالای ایران نیز از شمش نقره برای تحویل نقره به مشتریان استفاده می کند.
انواع روش های سرمایه گذاری در نقره
برای سرمایه گذاری در نقره می توان از روش های زیر استفاده کرد:
نحوه سرمایه گذاری در نقره از طریق بازار نقدی
برای سرمایه گذاری روی نقره می توانید نقره را به صورت شمش، توپ، سیم یا سکه در بازار ایران (در فروشگاه ها به صورت حضوری یا اینترنتی) خریداری کنید.خرید نقره با استفاده از این روش با خطر تقلب یا درجه بندی نادرست همراه است.
نحوه سرمایه گذاری در نقره از طریق بورس
با سرمایه گذاری روی نقره از طریق بورس و انجام معاملات دوطرفه می توانید از افزایش و کاهش قیمت نقره بهره مند شوید. در امور دوجانبه:
• با خرید قرارداد و افزایش قیمت سود می برید.
• همچنین می توانید با فروش قراردادها و کاهش قیمت درآمد کسب کنید.
پس از انعقاد قرارداد آتی برای نقره، باید مقدار مشخصی نقره را با قیمت توافقی در تاریخ سررسید خریداری یا بفروشید. ضمناً احتمال بسته شدن قرارداد قبل از موعد مقرر و عدم ورود به فاز تحویل فیزیکی وجود دارد.
• در صورت ورود به مرحله تحویل فیزیکی، خریدار قرارداد نقره را به صورت شمش دریافت می کند.
سرمایه گذاری در نقره از طریق بازار فارکس
همچنین امکان سرمایه گذاری در نقره از طریق بازار فارکس وجود دارد. در این بازار میتوانید قراردادهای نقرهای برای تفاوت (CFD) ما را با استفاده از اهرم یا لوریج معامله کنید و از نوسانات قیمت نقره سود بیشتری کسب کنید. در این روش نیازی به خرید و فروش نقره فیزیکی ندارید.تنها کاری که باید انجام دهید پیش بینی دقیق نوسانات قیمت نقره است.
نکات مهم برای شروع سرمایه گذاری در نقره
1- برای خرید نقره در بورس باید کد معاملاتی بورس کالا (آتی) را دریافت کنید.
2- برای خرید نقره در فارکس باید در یک کارگزار معتبر که در خدمت ایرانیان است ثبت نام کنید.
3- سرمایه گذاری در بازار نقره (بورس ایران و فارکس) در صورت داشتن دانش معاملاتی سودآور است.
بهترین راه برای سرمایه گذاری در نقره چیست؟
بهترین راه برای سرمایه گذاری روی نقره خرید و فروش آن در بازار فارکس است و قدم بعدی خرید و فروش آتی نقره در بورس کالای ایران است. دلیل برتری فارکس بر بورس را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
1. در بازار جهانی ارز نقدینگی یا نقدینگی (سرعت بالای خرید و فروش) به دلیل حجم بالای معاملات از بورس ایران بیشتر است.
2. نقره به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری در دنیا بیشتر از ایران شناخته شده است.
3. فارکس یک بازار غیرمتمرکز است و تحت کنترل نهاد خاصی نیست. اما بورس ایران متمرکز است و سازمان بورس مسئولیت کنترل و وضع قوانین ویژه معاملات (که به معنای قوانین یک شبه است) است.تغییر مداوم قوانین می تواند منجر به اختلال در سودآوری سرمایه گذاران شود.
چه عواملی بر قیمت نقره تاثیر می گذارد؟
برخی از مهم ترین عواملی که بر قیمت نقره تاثیر می گذارند عبارتند از:
• روندهای اقتصادی. زمانی که وضعیت اقتصادی بد یا ضعیف باشد، تمایل به خرید زیورآلات نقره و مصنوعات آن کاهش می یابد. به همین دلیل قیمت نقره نیز کاهش می یابد.
• دلار؛. با تقویت دلار آمریکا، جذابیت سرمایه گذاری در نقره کاهش می یابد و قیمت آن نیز کاهش می یابد.
• نرخ بهره؛. پایین بودن نرخ سود در شرایط مثبت اقتصادی منجر به افزایش مصرف و در نتیجه امکان خرید بیشتر مصنوعات نقره می شود که افزایش قیمت را نیز در پی خواهد داشت.
• عرضه و تقاضا؛. تقاضای کم نقره و عرضه زیاد آن منجر به کاهش قیمت می شود. برعکس نیاز زیاد به نقره (تقاضای زیاد) و عرضه کم آن منجر به افزایش قیمت نقره می شود.
بررسی عوامل عرضه و تقاضا برای سرمایه گذاری در نقره
همانطور که قبلا ذکر شد، هر چه تقاضا برای نقره در جهان بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر است. بنابراین در این قسمت به بررسی فاکتور عرضه و تقاضا برای سرمایه گذاری در نقره می پردازیم.
مکزیک با 6300 تن بزرگترین تولید کننده نقره در جهان است و پس از آن پرو و چین قرار دارند. اما آیا این میزان تولید نقره تقاضای خرید مشابهی دارد یا تقاضا برای آن بیشتر است؟بازارهای نقدی و مشتقات بزرگی برای نقره در صرافی های بزرگ جهان وجود دارد.
همانطور که گفته شد، بازگشت سرمایه خود در شمش یا شمش نقره به وجود تقاضای شدید برای نقره در جهان بستگی دارد.تقاضای جهانی برای نقره در سال 2024 به 1.2 میلیارد اونس افزایش خواهد یافت که در صورت تحقق، دومین تقاضای بزرگ نقره ثبت شده در سراسر جهان خواهد بود.
نسبت قیمت طلا و نقره چقدر است؟
یکی از موارد مهم برای سرمایه گذاری در نقره بررسی حرکت قیمت نقره و به خصوص نسبت قیمت طلا به نقره است.نسبت قیمت طلا به نقره قیمت یک اونس طلا به ازای هر اونس نقره را نشان می دهد. به عبارت دیگر، این نسبت نشان می دهد که برای خرید یک اونس طلا به چند اونس نقره نیاز است.
به عنوان مثال، اگر قیمت هر اونس طلا 1800 دلار و قیمت هر اونس نقره 30 دلار باشد، نسبت طلا به نقره 60 به 1 است.• عدد بالاتر در نسبت طلا به نقره به معنای کاهش بیشتر ارزش نقره نسبت به طلا است.
• عدد کمتر در نسبت طلا به نقره به معنی افزایش بیشتر در ارزش نقره نسبت به طلا است.
• نسبت طلا و نقره باید در بازه های زمانی مختلف اندازه گیری شود.
• در دوران رکود اقتصادی، نقره معمولا سریعتر از طلا سقوط می کند.
• در دوره رونق اقتصادی، نقره معمولا سریعتر از طلا وارد فرآیند افزایش قیمت می شود.
1. جنگ اوکراین و روسیه در آغاز سال 2022 به نفع بازار طلا و نقره بود به طوری که نسبت طلا به نقره در محدوده 80-75 ثابت ماند.
2. در پایان فروردین ماه با افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا، قیمت دلار و اوراق قرضه آمریکا سودآورتر شد و همین موضوع باعث افزایش قیمت نگهداری فلزات گرانبها توسط سرمایه گذاران نهادی شد. در نتیجه نسبت طلا به نقره وارد محدوده بیش از 85 واحد شد و در نهایت در شهریورماه به 95 واحد رسید.
مزایا و معایب سرمایه گذاری در نقره
قبل از شروع سرمایه گذاری در نقره، بهتر است مزایا و معایب آن را بشناسید.
سرمایه گذاری در طلا یا نقره. کدامیک بهتر است؟
سرمایه گذاری در طلا و نقره مزایای خود را دارد و نمی توان گفت که یکی بر دیگری برتری دارد. البته طلا یک ابزار سرمایه گذاری سودآور در بازارهای ایران و جهان است که در صورت اطلاع از زمان مناسب برای خرید و فروش، سود زیادی برای شما به همراه خواهد داشت.
با این حال، نقره نیز دارای نوسانات قیمتی خاص خود است که آن را به یک سرمایه گذاری جذاب تبدیل می کند. سرمایه گذاری در بازار نقره نیز به دلیل کاربرد گسترده آن در صنعت می تواند سودآور باشد. افزایش تقاضا برای نقره در بخش صنعتی ممکن است منجر به افزایش قیمت این فلز گرانبها شود. این در حالی است که تنها 12 درصد از طلا در صنعت استفاده می شود.
تفاوت سرمایه گذاری در طلا یا نقره
• سرمایه گذاری در نقره به دلیل قیمت کمتر، نیاز به سرمایه اولیه کمتری دارد.
• بازار خرید نقره در ایران به گرمی طلا نیست. بنابراین ممکن است فروش آن کمی سخت تر باشد. به عبارت ساده، نقدینگی نقره فیزیکی کمتر از نقدینگی طلای فیزیکی در ایران است.
• نقره به عنوان یکی از مهمترین ابزار سرمایه گذاری پس از طلا در بازارهای جهانی شناخته می شود.
• بر خلاف سکه طلا، نقره حباب ندارد، بنابراین سرمایه گذاری در آن ریسک کمتری دارد.
• طلا تحت تأثیر تورم و نرخ بهره است، اما تغییرات قیمت نقره عمدتاً به میزان مصرف آن در صنعت تعیین می شود.
• سرمایه گذاری در بازار نقره در دوران رکود اقتصادی به دلیل کاهش تقاضا، ایمن نیست. در عوض، طلا ارزش خود را به عنوان جایگزینی برای پول در مواجهه با تورم و رکود اقتصادی حفظ می کند و یک سرمایه گذاری مطمئن محسوب می شود.
• با افزایش قیمت طلا در بازار جهانی و رشد اقتصادی، قیمت نقره نیز افزایش خواهد یافت.
تفاوت در بازده سرمایه گذاری در نقره و طلا
سرمایه گذاری در هر یک از بازارهای نقره و طلا، اگر با دانش تجاری و اقتصادی انجام شود، می تواند سود بالایی برای شما به همراه داشته باشد. در زیر به مقایسه عملکرد این دو فلز گرانبها در سال های گذشته می پردازیم.
• اعداد بالا میانگین تغییرات قیمت طلا و نقره را نشان می دهند.
• در طول سال، طلا و نقره می توانند نوسانات قیمتی بیشتری را تجربه کنند.
• معامله گران موفق با استفاده از نوسانات قیمت طلا و نقره در معاملات دوجانبه فارکس و ابزارهای اهرمی، سود بیشتری نسبت به دامنه نوسانات قیمت به دست می آورند.
• در فارکس نیز می توانید از کاهش قیمت نقره بهره مند شوید.
معایب خرید نقره برای سرمایه گذاری
در زیر برخی از معایب سرمایه گذاری در نقره آورده شده است:
1. تاثیر قیمت نقره: تغییرات در تولید، میزان تقاضای صنعتی و عوامل اقتصادی می تواند بر قیمت نقره تاثیر بگذارد. تغییرات در این بخش ها می تواند باعث نوسان قیمت نقره و ریسک بیشتری برای سرمایه گذاران شود.
2. استفاده از نقره در صنعت: نقره در مقایسه با طلا بیشتر به عنوان یک فلز صنعتی استفاده می شود. این به معنای وابستگی بیشتر به عوامل اقتصادی و صنعتی است.
3. ریسک ارز: اگر می خواهید روی نقره در بازارهای جهانی سرمایه گذاری کنید، باید در نظر داشته باشید که تغییرات نرخ ارز می تواند تاثیر بسزایی در سود و زیان شما داشته باشد.
4. هسته ای بودن نقره: با توجه به استفاده از نقره در صنعت هسته ای، در صورت بروز بحران در کاهش تولید و عرضه نقره در برنامه های هسته ای، روند عرضه و تقاضای نقره متفاوت خواهد بود.
اخرین کلام
یکی از روش های کمتر شناخته شده برای سرمایه گذاری در ایران، سرمایه گذاری در بازار نقره است. بهترین زمان برای ورود به بازار نقره و سرمایه گذاری در آن نزدیک به اوج رکود اقتصادی است که قیمت نقره تا حد امکان پایین باشد.
با توجه به اینکه نقره کاربردهای صنعتی قابل توجهی دارد، تقاضا برای آن در شرایط رکود کاهش می یابد. کاهش تقاضا باعث کاهش قیمت نقره در بازار می شود. با این حال، رکود مانند هر پدیده اقتصادی دیگری در نهایت به پایان می رسد و با احیای اقتصاد، تقاضا برای این فلز مهم و همچنین قیمت آن افزایش می یابد.
آخرین نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که زمان خرید نقره باید با دقت انتخاب شود تا پس از ورود به دوره رونق، درآمد سرمایه گذار بیشتر شود. هر چه در اوج رکود بیشتر خرید شود، سود بالقوه برای سرمایه گذار بیشتر می شود.
در این مقاله به نحوه سرمایه گذاری در نقره پرداختیم و فهمیدیم که می توان با خرید شمش نقره یا شمش نقره در بازار فیزیکی، معاملات آتی نقره در بورس کالای ایران و معاملات نقره در بورس، بیشترین بازدهی را از این ابزار مالی به دست آورد.